Kerk en Israël

Voor producten uit Israël kunt u, na telefonische afspraak, terecht bij de Israël consulente voor Zwartsluis en omgeving: Klaasje van der Heide Buitenkwartier 76 te Zwartsluis. Telefoonnummer: 038-3866996 of via E-mail: wdoosje@hetnet.nl

Het producten assortiment bestaat uit: wijnen, huidverzorgingsproducten, aardewerk, kruiden, sieraden, cd’s, dvd’s, diverse soorten thee, jam, Joods religieuze voorwerpen, boeken en nog veel meer.

Regelmatig houdt Klaasje van der Heide een uitstalling en verkoop van Israël producten in Zwartsluis, Genemuiden, Hasselt, Rouveen, Staphorst, Vollenhove, Sint-Jansklooster en Wanneperveen. Dit wordt via de plaatselijke en regionale media bekend gemaakt. Ook kunt u kijken op de website van het Israël Producten Centrum: www.israelwinkel.nl

 

Voor lezingen en reizen naar Israël kunt u contact opnemen met Christenen voor Israël Patroonstraat 1 3861 RN in Nijkerk. Het telefoonnummer is: 033-2458814 of via E-mail: info@ipc-nijkerk.nl.

U kunt ook kijken op de website van Christenen voor Israël: www.christenenvoorisrael.nl

Kan ijs het ijs breken tussen Joden en Arabieren? vrijdag 15 september 2017 | Redactie Israël Today

Sommigen zeggen dat Israël alles heeft geprobeerd om vrede te bereiken met zijn Arabische buren, maar er zijn altijd nieuwe impulsen die proberen het ijs tussen de vijandige volken te breken. Zoals een Jood en een Arabier, die een gezamenlijke ijssalon openden in een Arabisch dorp om de co-existentie tussen Joden en Arabieren te bevorderen.

Terwijl de Jood Adam Ziv sinds zijn kindertijd had gedroomd van het produceren en verkopen van ijs, kwam Alaa Sweitat er pas later bij als partner. Ziv werd als kind verliefd op de smaak van ijs en leerde de productie onder meer in Italië. Terug in Israël zocht hij een Arabische partner voor zijn idee om mensen met lekker ijs met elkaar te verbinden. Hij vond de ideale partner in Sweitat, die al een restaurant exploiteerde. Samen hebben zij Buza, de eerste ijssalon van het Arabische dorp Tarshiha geopend, in het centrum van het dorp.

'Stelt u zich een middag in de zomer voor,' beschrijft Ziv zijn visie. 'Joodse en Arabische ouders komen met hun kinderen naar onze winkel, leuke muziek op de achtergrond, de zon schijnt en er is natuurlijk veel lekker ijs. De kinderen zullen met elkaar gaan spelen, de ouders kijken elkaar aan en beginnen te praten, dus je komt op een heel natuurlijke manier bij elkaar.'

Zo stelde Ziv zich zijn bedrijf voor, en het heeft zich werkelijk precies zo ontwikkeld. De beide ondernemers ontvingen een prijs voor hun vredesinspanningen van de VN, die enthousiast was over de Joods-Arabische ijsfabriek.

Intussen heeft hun bedrijf vijf filialen, waaronder een bezoekerscentrum, en 50 medewerkers. Hun winkel is in Galilea al een beroemdheid geworden, niet alleen wegens hun inzet voor vrede, maar ook omdat ze ijs van de hoogste kwaliteit produceren van ingrediënten uit hun gebied.

Wolter Doosje, Klaasje van der Heide, Cees en Elly de Jonge