Kerk en Israël

Voor producten uit Israël kunt u, na telefonische afspraak, terecht bij de Israël consulente voor Zwartsluis en omgeving: Klaasje van der Heide Buitenkwartier 76 te Zwartsluis. Telefoonnummer: 038-3866996 of via E-mail: wdoosje@hetnet.nl

Het producten assortiment bestaat uit: wijnen, huidverzorgingsproducten, aardewerk, kruiden, sieraden, cd’s, dvd’s, diverse soorten thee, jam, Joods religieuze voorwerpen, boeken en nog veel meer.

Regelmatig houdt Klaasje van der Heide een uitstalling en verkoop van Israël producten in Zwartsluis, Genemuiden, Hasselt, Rouveen, Staphorst, Vollenhove, Sint-Jansklooster en Wanneperveen. Dit wordt via de plaatselijke en regionale media bekend gemaakt. Ook kunt u kijken op de website van het Israël Producten Centrum: www.israelwinkel.nl

Voor lezingen en reizen naar Israël kunt u contact opnemen met Christenen voor Israël Patroonstraat 1 3861 RN in Nijkerk. Het telefoonnummer is: 033-2458814 of via E-mail: info@ipc-nijkerk.nl.

U kunt ook kijken op de website van Christenen voor Israël: www.christenenvoorisrael.nl

Israël Nu

Sinds de oprichting van de staat Israël in 1948 staan de Droezen (Druzen) al aan de kant van Israël. Atah Farchat, een Israëlische Droes, deed kortgeleden op tv deze interessante uitspraak: ‘Toen het volk Israël nog in de woestijn was, stonden we al aan hun kant. Dit land is aan het volk Israël beloofd.

Vroeger had het nauwelijks zin om het handjevol Joodse immigranten te helpen. De Joodse gemeenschap was klein en zwak, maar we hebben de kinderen van Israël in de Onafhankelijkheidsoorlog wel bijgestaan. Daarmee bevestigden wij het historische en geestelijke verbond tussen de kinderen van Israël en de kinderen van Jetro.’

Er wonen ongeveer 150.000 Droezen in twintig dorpen in Galilea. Anderhalf procent van de Israëlische bevolking is Droes. De Droezen zijn trouwe burgers en dienen in het Israëlische leger. In het Midden-Oosten wonen ongeveer 600.000 Droezen, verspreid over Israël, Syrië, Libanon en Jordanië.

De vriendschap tussen het volk Israël en de Droezen gaat ruim 3400 jaar terug. De Droezen noemen zichzelf afstammelingen van de Midjanitische priester Jetro, de schoonvader van Mozes. Mozes woonde veertig jaar bij hem en trouwde met Zippora, de oudste van de zeven dochters van Jetro (Exodus 3:14 en 4:18). Hisham Shaami, een geestelijk leider van de Droezen, zei dat Jetro geen vreemdeling was binnen het Jodendom, maar een gerespecteerde man.

‘Mozes heeft niet voor niets bij Jetro gewerkt. Hij heeft zich daar Gods Woord, de Torah eigen gemaakt.’ Toen het volk Israël uit Egypte was vertrokken, bracht Jetro de vrouw en twee kinderen van Mozes bij hem in de woestijn. Jetro loofde God na de bevrijding van Israël uit Egypte. ‘Nu zie ik in dat de HEER machtiger is dan alle andere goden. Hij heeft het volk verlost van de onderdrukking door de Egyptenaren, door wie jullie met zoveel minachting zijn behandeld.' Jetro bracht God een brandoffer’ (Exodus 18:11,12). Hij was een wijs man. Mozes nam de raad van zijn schoonvader aan om verschillende van zijn taken te delegeren (Exodus 18:13,27). Het graf van Jetro wordt nog steeds in ere gehouden. Het bevindt zich in het verlaten dorpje Hittin. (Bron: ISRAEL TODAY)

Twee jaar geleden mochten wij (Cees, Elly en Arend )een paar weken op huis, tuin en have passen van een Joods echtpaar in het Droezendorp Peqi’in, dat in de prachtige heuvels van Galilea ligt, midden tussen de Middellandse zee en het Kerk en Israël 18 meer van Galilea, en op ongeveer 20 kilometer van de grens met Libanon. Het was een meer dan bijzondere ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.

In de maand mei hopen wij (Cees en Elly) daar dan opnieuw een paar weken te verblijven en we zien er naar uit.

We wensen iedereen die ook nog naar Israël gaat een hele goede tijd toe in het land van onze Heer.

Cees, Elly, Wolter en Klaasje